Jos häitämme juhlittaisiin Helsingissä, todella varteenotettava vaihtoehto juhlatilaksi olisi Klaus K -hotellin upea Rake-sali. Kuva: Klaus K |
Ensimmäisessä blogipostauksessani jo kehuskelin, kuinka olimme löytäneet täydellisen hääjuhlatilan Porvoosta. No siellähän se edelleen toki nököttää, mutta olemme nyt ehkä sittenkin tulossa toisiin aatoksiin. Kävimme nimittäin palaveroimassa juhlapaikassa viime viikolla ja muutama asia rupesi ärsyttämään. Paikka on edelleen miljööltään täydellinen, mutta hinta on yksinkertaisesti liian kova. Tässä asiat, jotka tällä hetkellä morsmaikkua jurppii:
- Tilassa on myyntitakuu (lähes 7000e!!!). En halua omana hääpäivänäni välttämättä stressata siitä, että juovatko häävieraat tarpeeksi viinaa, jotta myyntitakuu menee rikki. Suurin osa tuosta summastahan toki täyttyy ruoista ja tarjoamistamme juomista, mutta siinä on silti pari tonnia ilmaa täytettävänä.
- Koko ajan ilmenee piilokuluja. Yhtäkkiä menun hintaan ei enää kuulunutkaan kahvia.
- Bileiden on loputtava jo ennen puolta yötä. Onkos se nyt vähän tylsää hei?
- Paikan annoskoot epäilyttävät. Saavatko vieraat tarpeeksi syödäkseen? Jos vieraille jää nälkä, niin siitä tulee kaikille paha mieli.
On paikassa toki monia hyviäkin puolia. Juhlatila on upea ja ruoka todella hyvää. Kuten jo aiemmin mainitsin, ruoka on yksi häidemme tärkeimmistä asioista ja tässä kyseisessä paikassa ei tarvitse pelätä lihapulla- ja ranskisbuffettia.
Ravintolahäät vai omat juomat?
Nyt vastaamme onkin tullut tämä hääjuhlien perimmäinen kysymys: varaammeko paikan, johon saa viedä omat juomat ja säästämme tällöin kuluissa vai vietämmekö ravintolahäät, jolloin vieraat ostavat itse osan juomista, mutta saamme varmasti hyvää ruokaa? Oletin, että meidän kohdallamme ravintolahäät ovat ihan sopiva ratkaisu. Olen ollut muutamissa häissä, joissa vieraille tarjotaan alkumaljat ja ruokajuomat, jonka jälkeen baarista saa ostaa juotavaa omakustanteisesti. Mutta nyt kun olen itse morsiamena ja joutunut vertailemaan hintoja, niin saatan sittenkin kallistua omat juomat sallivaan juhlatilaan. Tuntuu nimittäin aivan älyttömältä ostaa ravintolalta 40 euron viinipulloja, jotka maksavat oikeasti murto-osan tuosta hinnasta. Ja sitten vielä mahdollisesti se stressi myyntitakuusta.
Keräsin kokoon hieman plussia ja miinuksia molemmista vaihtoehdoista
Ravintolahäät
+ Tilasta ei useimmiten joudu maksamaan erikseen
+ Voi saada tasokkaampaa ruokaa kuin pitopalvelusta (tai itse tehtynä)
+ Henkilökunta kuuluu useimmiten menun hintaan
+ Vaivatonta. Et joudu hankkimaan erikseen tilaa, ruokaa, astioita ja tarjoilijoita
– Ravintolassa on A-oikeudet, joten sinne ei saa viedä omia juomia
– Juomat maksavat ravintoloissa järkyttävän paljon. Perus viinipullostakin joutuu usein pulittamaan 30-50e
– Tila voi olla liian ravintolamainen. Onko tilaa esimerkiksi tanssia? Riippuen tietysti paikasta.
– Huomaamattomia piilokuluja voi olla. Ole tarkkana, veloitetaanko esimerkiksi narikasta tai hääkakkukahvista erikseen?
Juhlatila, jonne saa viedä omat juomat (ja ruoat)
+ Voit tarjota vieraillesi koko illan juomat edullisesti hakemalla ne esimerkiksi Tallinnasta. Saa juuri sellaiset juomat kuin haluaa! Halvimmat venäläiset kuohuviinit maksavat 2e/pullo tai sitten voi satsata vähän parempiin juomiin, eikä sekään tule superkalliiksi.
+ Jos paikkaan saa myös viedä omat ruoat, voi säästää satoja tai jopa tuhansia euroja. Perhe ja ystävät voivat osallistua ruokien tekoon/tarjoiluun
+ Pitopalvelu tulee usein hieman edullisemmaksi kuin ravintolamenu
+ – Enemmän säätämistä. Jotkut morsiamet tykkää väkertää ja suunnitella, mutta toisille stressittömät ravintolahäät ovat parempi vaihtoehto
– Tila voi maksaa paljon! Suosituimmat juhlatilat voivat periä helposti 1000-2000e tilavuokraa
– Joutuu hankkimaan pahimmassa tapauksessa kaikki jutut erikseen tarjoilijoista lautasliinoihin ja astioihin.
– Kun alkoholia on tarjolla rajattomasti (esimerkiksi petollista boolia), voivat häävieraat olla loppuillasta aika tuiterissa. No mutta sehän kuuluu asiaan :D
Meillä on nyt siis ravintolahäille toinen vaihtoehto Porvoosta. Kyseessä on paikka, jonne saa viedä omat juomat, mutta pitopalvelu on pakollinen. Kokemuksesta kuitenkin tiedän, että kyseisen paikan pitopalvelu on hyvä. Paljastan seuraavassa postauksessani lisätietoja ja paikan nimen ;)
Minäkin katselin aluksi paikkoja joissa on a-oikeudet. Homma kaatui siihen kun viinipullon hinnaksi ilmoitettiin 35 euroa (halvimmillaan) ja laskin että kaksi kaatoa vieraille ruoan kanssa maksaisi enemmän kuin itse ruoka!
VastaaPoistaEikä ravintolan ruoka muuten välttämättä ole laadukkaampaa ja parempaa kuin pitopalvelun kautta.
Jep, kallista lystiä. Meidän paikassa viinit oli alkaen 40€ ja ruokakin olisi ollut yli 50€ - ilman kahvia. Niin ja tosiaan, muotoilin ehkä vähän väärin tuon kohdan ravintolaruoan paremmuudesta. Itse siis koen, että on ehkä helpompaa löytää laadukasta ravintolaruokaa kuin hyvää pitopalveluruokaa. Ravintoloiden vertailu kun on huomattavasti helpompaa :) Mutta varmasti löytyy myös erinomaisia pitopalveluita!
PoistaMe päädyimme ravintolahäihin juuri sen helppouden takia: kaikki tulee talon puolesta, tila on kaunis, eikä vaadi ihmeempiä koristeluja, kenenkään ei tarvitse itse leipoa tai valmistaa yhtään mitään. Toki vähän harmittaa maksaa viinistä se 40e plo, mutta katsoimme myös tilaa johon saa viedä omat juomat (Salmisali), ja se tila pelkästään maksaa yli kaksi tonnia. Tuolla summalla saamme kuitenkin jo monta pulloa ravintolasta kuitenkaan tarvitsematta huolehtia tarjoilijoista, astioista, pitopalvelusta jne. Eli aina ei tule tila ja omat juomat edes paljoakaan edullisemmaksi. Riippuu tietysti paljon paikasta. :)
VastaaPoistaSekin on totta! Jos häitämme olisi juhlittu Helsingissä, niin olisimme varmasti valinneet ravintolahäät (esim. Kulosaaren Casino) Laskeskelin noita kustannuksia, ja tosiaan monissa paikoissa tilavuokra oli niin korkea, että omat juomat eivät enää tuoneetkaan säästöjä. Mutta tuo Porvoon ravintola olisi tullut kalliiksi juuri tuon ärsyttävän myyntitakuun vuoksi.
Poista